Jak zapobiegać nadmiernemu zużyciu żywności?
On 16 lutego 2023 by Forum MławaMarnowanie żywności to globalny problem, który ma negatywny wpływ na środowisko, gospodarkę i społeczeństwo. W każdym roku marnowane są przeogromne ilości jedzenia, które mogłyby wyżywić miliony ludzi na całym świecie. W poniższym artykule omówimy, w jaki sposób zapobiegać marnowaniu żywności oraz dlaczego warto to robić.
4 praktyczne sposoby na zapobieganie marnowaniu żywności
Istnieje wiele sposobów na zapobieganie marnowaniu żywności. Oto kilka z nich:
- Planowanie posiłków i zakup potrzebnych produktów do ich przyrządzenia może znacząco poprawić redukcję ilości marnowanej żywności. A to dlatego, że kiedy już wiemy, co chcemy przyrządzić do jedzenia w ciągu tygodnia, wystarczy kupić składniki, które są potrzebne do przygotowania konkretnych posiłków. W ten sposób unikasz kupowania zbędnych produktów i tym samym zmniejszasz ilość wyrzucanej żywności. Bo zapewne te „niewykorzystane” produkty z czasem by się zepsuły.
- Przygotowywanie mniejszych porcji – bardzo często w naszych domach przygotowuje się zbyt dużo jedzenia. Prowadzi to oczywiście do sytuacji, w których przygotowane dania trzeba wyrzucić, bo nie nadają się już do spożycia. Dlatego też z tego względu warto pomyśleć nad przygotowywaniem mniejszych porcji jedzenia. Jeśli wiesz, że nie dasz rady czegoś dużo zjeść, to po prostu przygotuj tego mniej.
- Przechowywanie jedzenia w odpowiedni sposób – jeśli zadbasz o odpowiednie przechowywanie żywności, to będzie ona mogła posłużyć Ci przez dłuższy czas. Chodzi tutaj o wydłużenie jej trwałości, a nie o wydłużenie jej przydatności do spożycia (produkty powinno wykorzystywać się przed upływem terminu podanego na opakowaniach).
- Korzystanie z aplikacji mobilnych, które pomagają w zapobieganiu marnowaniu jedzenia poprzez umożliwienie lepszego zarządzania zapasami żywności w domu oraz pomagają w planowaniu posiłków. Jedną z takich aplikacji jest aplikacja „Too Good To Go”. Dzięki niej użytkownicy mogą zakupić jedzenie w niższej cenie niż normalnie, a restauracje bądź sklepy zyskują możliwość sprzedaży nadmiarowej żywności zamiast jej wyrzucania.
Podsumowując, warto zapobiegać marnowaniu żywności z kilku powodów. Można w ten sposób oszczędzić nie tylko swoje pieniądze, ale również przyczynić się do zminimalizowania ubóstwa na świecie. Redukcja marnowanej żywności może pomóc też w obniżeniu cen żywności, co jest korzystne dla konsumentów i szczególnie ważne dla osób o niskich dochodach. Co więcej, zmniejszenie marnowania żywności jest korzystne dla środowiska naturalnego.
Najnowsze komentarze